Po prostu burak…

Otóż burak smakował mi zawsze burakiem. Ale nie zdawałam sobie sprawy, jak bardzo odbiega smak od smaku prawdy. Bo prawdziwy burak smakuje słodko. Najzwyklejsza odmiana, kulista. Co najważniejsze, nie pryskana, nie wzmacniana, nie ulepszana. Burak po prostu posiany, doglądany i zebrany. Do zeszłego roku nie zdawałam sobie sprawy, że sprawy wyglądają tak prosto. No, może przesadziłam, że aż tak prosto. Bo… Buraka trzeba posiać, poprzerywać (jeśli zachodzi konieczność), doglądać, podlać czasami. Choć nam w zeszłym sezonie przytrafiła się gleba gliniasta, nasiąkliwa wodą. Podlewanie więc było umiarkowane. Niemniej, zbiór był obfity. Część spora buraczanego owocu została przerobiona na barszczyk, tj. zakwas buraczany. Obłędny w swojej prostocie. Do jego zrobienia nie potrzebujemy doktoratów, magistrów ani innych techników. Trochę chęci i zaradności wystarczy.

Kroję buraki, jak kto woli w plastry lub inne kształty. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, nasiona kolendry, sól (1 łyżka soli na 1kg buraków). Zalewam buraki wodą, tak by je przykryła. Po 5 do 7 dni zakwas jest gotowy. Im dłużej się kisi jest kwaśniejszy. A więc bądźcie czujni. Zlewam zakwas do butelek. Buraczki do słoiczków. Wypijam lub odstawiam do piwnicy. Nie mam poczucia, że będzie popsuty, gdy postoi dłużej. Używam nawet w następnym sezonie. Dla mnie smakuje wybornie!

Możemy się nim raczyć. To są niesamowite doznania, często w barszczu tradycyjnie przyrządzanym w święta zimowe. Choć ja preferuję bez okazji, po prostu z okazji kolejnego dnia życia. Mam jeszcze malutki zapas tegoż zakwasu. I odkrywam, zdaje się, takie życie, jakie nasze babki miały na co dzień. Zima usłana fermentem 😉 octem jabłkowym, kapustą kiszoną, zakwasem na barszcz, na żur, czy najzwyklejszymi ogórkami kiszonymi. Smaki takie dom przypominające i bakterie oraz wszelkie wirusy przeganiające.

Kuchni, Ogród

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>